28.10.07

Üks küsimus Karl Martin Sinijärvele (Postimees, 23.10.07)

Laupäeval läksid lahti üle-eestilised raamatukogupäevad, mis vältavad viinakuu lõpuni. Tänavuse ürituse juhtmõtteks on «Olgem avatud raamatute rahvas» – tsitaat president Lennart Meri raamatuaasta avakõnest. Kas eestlased on avatud raamatute rahvas?

K.M.S.:

Võib-olla oleme hoopis sulguvate raamatute rahvas? Meelelahutusmeediana hakkab raamat ju vaikselt kaduma – ja ongi hea. Mu lapsepõli möödus okupatsiooniajal ning toona ei näidanud telekas mitte mingeid seebioopusi. Soome kanalitelt natuke midagi vist tuli.

Tunamineval sajandil andsid isandad Dickens ja Galsworthy – nimetades vaid paari n-ö klassikut – tublisti hagu ja rahuldasid toonased pereemad elegantselt ära. Nüüd on seebisõber teleris ja interneeduses. Olgu tal sääl hää. Eestlane jäi telepeletamisest paar aastakümnendit maha ning ega ma sedagi pahaks pea.

Me oleme kauem raamatuid lugenud ja teeme seda ikka ja jälle ja veel. Kuigi mõned raamatud tulebki sulgeda, mõni telekas tuleb avamata jättagi. Ise vaatame, kas lugeda Nora Robertsit või Doris Lessingit, Elme Väljastet või Ene Mihkelsoni. Eestlane on küll parasjagu loll, ent tark ikka ka. Loeme ju Lennart Merd, Jaan Krossi ja Jan Kausi. Loeme? Loeme.

Eesti keeles kirjutamine on ülimalt elitaarne oskus, aga isegi eesti keeles lugemine on nõks, mida jagavad vaid miljon inimest terve maailma pääle. Lugegem ja kirjutagem – meie mõistame!

Kommentaare ei ole: